sobota, 4 stycznia 2014

banany w diecie odchudzającej i nie tylko :)


Banany w ok.75 % składają się z wody, resztę w przeważającej części stanowią węglowodany – skrobia, sacharoza, glukoza i fruktoza. Stosunek poszczególnych cukrów ulega zmianie w trakcie dojrzewania owocu – i tak zielone banany zawierają więcej skrobi, przez co są ciężkostrawne, natomiast żółte banany zawierają więcej glukozy i fruktozy i są owocami łatwostrawnymi, a także słodszymi.
Ze względu na stosunkowo wysoką jak na owoce zawartość węglowodanów, banany zaliczane są do owoców kalorycznych, unikają więc ich osoby odchudzające się. Tymczasem nie jest to konieczne, ponieważ 1 średni banan dostarczy tylko ok. 150 kcal. Owoc ten może więc stanowić pożywną przekąskę lub drugie śniadanie. Uważać na nie powinny jednak osoby, u których stwierdzono nietolerancję glukozy lub cukrzycę. Banany charakteryzują się średnim indeksem glikemicznym,
a w przypadku tych chorób wskazane jest spożywanie produktów o niskim indeksie, które nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
Banany są dobrym źródłem błonnika pokarmowego – poleca się więc je osobom, które cierpią na zaparcia. Rozpuszczalna frakcja włókna pokarmowego pomaga także w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Owoce te są  także źródłem magnezu i potasu, dlatego poleca się je osobom nerwowym, mającym skurcze i podwyższone ciśnienie krwi, a także osobom z chorobami nerek. Mogą także stanowić cenny posiłek dla sportowców, którzy narażeni są na zwiększone straty składników mineralnych wraz z potem.
Z kolei dzięki dużej zawartości witamin z grupy B oraz obecności witaminy C, banany podnoszą odporność. Niewątpliwym plusem jest też to, że straty witamin w świeżym owocu są bardzo małe, dlatego, że chroni je gruba skórka.
Banany zawierają także serotoninę oraz inne substancje psychotropowe (np. dopaminę), które wpływają na dobre samopoczucie i radosny nastrój.


ps. jak widać warto włączyć te owoce do swojego jadłospisu, gdyż to samo zdrowie, aczkolwiek jak to ze wszystkim bywa, lepiej zachować umiar. najlepiej jeść je na śniadanie lub do południa, by mogły być w pełni spalone :)

bardzo łatwo można zrobić pożywny koktajl mleczno-bananowy. jak już sama nazwa mówi za siebie potrzebne nam będą mleko i banany (ilość zależy od naszych upodobań). wkładamy do blendera i miksujemy :) w upalne dni można zamrozić banana/dodać kostki lodu. :) pycha!



lubicie banany? bo ja wprost uwielbiam ;)


pozdrawiam !!


7 komentarzy:

  1. lubię banany, ale na pewno nie są moim ulubionym owocem:) fajnie urozmaicają sałatki owocowe :) ale szkoda, że jednak sa kaloryczne :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chcialam zrobić z mięsem z indyka, ale niestety, ale nie znalazłam w żadnym sklepie, a nie chciało mi się iść do Tesco :P

      Usuń
  2. uwielbiam! a taki koktajl bym chętnie wypiła! najlepiej jeszcze z truskawkami w duecie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo tylu bananów na raz jeszcze nie widziałam:D
    nie przepadam za nimi, uwielbiam za to koktajl bananowy:)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. rano jem jogurt naturalny banan cynamon

    OdpowiedzUsuń