Przy wybieraniu pieczywa w większości przypadków musimy liczyć na uczciwość producenta, który powinien zamieścić dokładny skład produktu na etykiecie dołączonej do bochenka chleba. Kolor „oszukanego pieczywa” uzależniony jest od ilości użytego karmelu lub słodu jęczmiennego, więc nie ma możliwości dokonania perfekcyjnej oceny „na oko”. Prawdziwy chleb razowy będzie miał delikatnie szaro-brunatny odcień, a chleb karmelizowany może mieć odcień brązowo-złoty.
Prawdziwy chleb razowy powinien zawierać w swoim składzie mąkę razową, wodę, sól i drożdże, choć jest już dostępny chleb wypiekany na naturalnym zakwasie. Prawdziwy chleb razowy będzie także cięższy i bardziej zwarty. Ponieważ pieczywo jest cennym składnikiem naszej codziennej diety, warto poświęcić trochę czasu by wybrać najzdrowszy bochenek z mąki z pełnego przemiału, najlepiej z dodatkiem ziaren i nasion np. słonecznika czy dyni.
Jeśli chce się mieć stuprocentową pewność, że spożywa pieczywo bez dodatkowych substancji barwiących, spulchniających lub konserwujących, najlepszy będzie samodzielny wypiek chleba na naturalnym zakwasie.
źródło: wp.pl
po lewej stronie chleb barwiony karmelem, po prawej razowy.
przydatne informacje ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe! A tak podobnie wyglądają
OdpowiedzUsuńja jadam chlebek na naturalnym zakwasie, kupowany u znajomego piekarza i uuuuwielbiam!
OdpowiedzUsuńMoja mama piecze najlepszy chleb pod słońcem. Na urodziny mam jej zamiar kupić maszynę do pieczenia chleba, niech piecze i samolotem mi wysyła do Londynu :D
OdpowiedzUsuńmnie szlag trafia jak kupuje w pośpiechu chleb, a w domu się okazuje, że jest zabawrwiony karmelem....:/
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale do tej chwili nie miałam pojęcia, że istnieje coś takiego jak chleb karmelizowany ;)
OdpowiedzUsuńciekawe, ja i tak wole chleb od znajomego piekarza, przynajmniej wiem co jem :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie : keepcalmandgototraining.blogspot.com
Uwielbiam chleb razowy i żytni, kupuję je od lat, pierwsze na co zwracam uwagę to zapach - jest niesamowity, taki typowy dla tego rodzaju pieczywa, ten " farbowany " tak nie pachnie, druga cecha to waga, pieczywo na zakwasie jest ciężkie, natomiast to karmelizowane bardzo lekkie ;)
OdpowiedzUsuńP.S. Czy wiesz, że na moim blogu coś przeoczyłaś??? :)