jak tam Wasze nastroje? święta coraz bliżej... :)
dziś kolejny post o herbacie- tym razem białej :)
Biała herbata nazywana jest też "eliksirem młodości" - picie tej herbaty zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, działa orzeźwiająco, pobudzająco, wspomaga koncentrację.
Opis i proces produkcji:
Herbata biała swój srebrzysto-biały kolor zawdzięcza wyjątkowemu procesowi produkcji. Krzewy herbaciane, które mają zrodzić na wiosnę pączki chroni się przed promieniami słońca, tak żeby nie wykształcały chlorofilu-barwnika nadającego zielony kolor listkom. Powoduje to więdnięcie rozwijających się listków, które po wysuszeniu stają się białą herbatą.
Proces produkcji i krótki okres zbioru białej herbaty ma nie tylko wpływ na wyjątkowe zabarwienie naparu herbacianego, ale wpływa także na cenę suszu. W Polsce 100 g białej herbaty kosztuje od 20zł do 100zł.
Proces produkcji i krótki okres zbioru białej herbaty ma nie tylko wpływ na wyjątkowe zabarwienie naparu herbacianego, ale wpływa także na cenę suszu. W Polsce 100 g białej herbaty kosztuje od 20zł do 100zł.
Parzenie białej herbaty:
Białą herbatę parzyć można trzykrotnie w temperaturze od 85-90 °C przez około 5 minut. Tak zaparzony napar zachowa najlepsze wartości smakowe i swój unikalny aromat.
Właściwości białej herbaty:
- Napar z białej herbaty zawiera bardzo dużo witaminy C, dzięki czemu wspomaga naszą odporność, łagodzi napięcia i stresy.
- Wysoka zawartość kofeiny pozwala na wyeliminowanie kawy z diety. Napar działa pobudzająco i orzeźwiająco. Osoby pracujące umysłowo docenią również fakt, że białe herbaty wspomagają koncentrację.
- Białą herbatę zaleca się osobom obciążonym genetycznie chorobami nowotworowymi, ponieważ zawiera nawet do trzech razy więcej związków antyoksodacyjnych i antymutagennych.
- Nie bez powodu nazywana jest "eliksirem młodości". Zawarte w białej herbacie polifenole chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Filiżanka naparu zawiera ponad 2 razy więcej tych substancji niż herbata zielona.
Herbaciane dobre rady
Chcesz się dowiedzieć czegoś więcej o herbacie? Na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu herbaty? I jak zadbać o to, żeby nie utraciła swojego aromatu?
- Susz dobrej jakości powinien składać się z liści mniej więcej tej samej wielkości, nie zawierać pyłu i gałązek, a zapach powinien zgadzać się z nazwą herbaty (herbata poziomkowa nie powinna pachnieć kokosem). Na te szczegóły warto zwrócić uwagę szczególnie podczas kupowania herbaty na wagę.
- Większość sklepów z herbatą oferuje mniejsze ilości mieszanek. Warto z tego skorzystać podczas kupowania herbaty jeszcze nam nie znanej.
- Herbaty aromatyzowane tracą swoje walory smakowe, gdy źle są przechowywane. Bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie na nie hermetycznie zamykanych naczyń. Mogą to być także puszki lub słoje.
- Herbaty bazujące na ziołach lub owocach zwykle parzy się znacznie dłużej niż te bazujące na suszu herbacianym.
- Przygotowując napar w czajniku nie zapomnij dorzucić jednej łyżeczki herbaty gratis - dla czajnika.
źródło: mamzdrowie.pl; naturaherbaty.pl
Ja mówiąc szczerze niezbyt często piję białą herbatę, może dlatego, że moi domownicy wolą czarną, zieloną lub czerwoną i prawie nigdy jej nie kupujemy, ale chyba muszę to zmienić ;-)
a Wy lubicie białą herbatę? :-)
jeśli nie, to jaką najbardziej? podajcie w komentarzach jakieś pyszne i aromatyczne herbatki na zimowe wieczorki :) skorzysta z tego każda z nas :)
pozdrawiam :)
jeśli nie, to jaką najbardziej? podajcie w komentarzach jakieś pyszne i aromatyczne herbatki na zimowe wieczorki :) skorzysta z tego każda z nas :)
pozdrawiam :)
Polecam serdecznie białą herbatę z PU-ERH :) jest również smaczna :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńo, muszę spróbować :) dziękuję za propozycję :D
Usuń