Troszkę mnie tu nie było, niestety obowiązki pochłonęły mnie niesamowicie, co przełożyło się na moją nieobecność
na blogu.... choć u Was starałam się bywać regularnie ;*
na blogu.... choć u Was starałam się bywać regularnie ;*
Dzisiejsza notka będzie dotyczyła ciecierzycy, gdyż wiem, że wiele osób w ogóle nie wie
o jej istnieniu,a szkoda. Jej pozytywne właściwości są naprawdę nieocenione :)
Ciecierzyca wygląda dosyć osobliwie: jasno pomarańczowe ziarenka o dziwnym kształcie, przypominające orzeszki, nazywana jest także cieciorką lub włoskim grochem to jedna z pierwszych roślin z rodziny bobowatych uprawianych przez człowieka. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, prawdopodobnie z zachodniej Azji, gdzie znana była już w 6500 r. p.n.e, skąd wkrótce potem dotarła do Europy.
o jej istnieniu,a szkoda. Jej pozytywne właściwości są naprawdę nieocenione :)
Ciecierzyca wygląda dosyć osobliwie: jasno pomarańczowe ziarenka o dziwnym kształcie, przypominające orzeszki, nazywana jest także cieciorką lub włoskim grochem to jedna z pierwszych roślin z rodziny bobowatych uprawianych przez człowieka. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, prawdopodobnie z zachodniej Azji, gdzie znana była już w 6500 r. p.n.e, skąd wkrótce potem dotarła do Europy.
Ciecierzyca wygląda dosyć osobliwie: jasno pomarańczowe ziarenka o dziwnym kształcie,
Właściwości :
- leczenie zwichnięć (okłady z liści ciecierzycy)
- działanie przeciwbólowe (łagodzi bóle głowy oraz gardła)
- wspomaganie trawienia (w tym celu przydatny jest napar z liści ciecierzycy)
- podnoszenie odporności organizmu (eliminacja niedoborów witamin i minerałów)
- pozytywny wpływ na stan skóry i włosów (ze względu na dużą zawartość cynku oraz witaminy B6)
- pomoc w obniżeniu cholesterolu we krwi (ze względu na dużą zawartość tłuszczy nienasyconych)
- pomoc w leczeniu wrażliwości na insulinę i cukrzycę (ze względu na dużą zawartość błonnika)
Zawiera :
- fosfor (24% dziennego zapotrzebowania w 100 gramach cieciorki)
- potas (6%/100g)
- cynk (16%/100g)
- witamina B9 (43%/100g) oraz witamina B6 (11%/100g)
- żelazo (22%/100 g)
- magnez (14%/100g)
- błonnik
Ma ona 25% białka o korzystnym składzie aminokwasów, dlatego śmiało może zastępować mięso.Ciecierzycę możemy konsumować na wiele sposobów, lecz najczęściej podawana jest w formie hummusu lub bezpośrednio do sałatek.
źródła: tesco.pl/ilewazy.pl/mamzdrowie.pl/
nazdrowiesposob.com/urodaizdrowie.pl/google.com
Przygotowanie ciecierzycy niestety zajmuje troszkę czasu, gdyż najpierw trzeba ją moczyć w wodzie ok. 12h,
a później gotować ok. 1h, lecz uważam, że naprawdę warto się poświęcić :)
Ja dziś również przyrządziłam sobie ciecierzycę, lecz w całkiem inny sposób ;)
Zrobiłam z niej lekką i bardzo zdrową przekąskę. Pierwsze kroki zawsze są takie same-moczenie i gotowanie, później jednak lekko zmieniłam tor: obtoczyłam ją w oliwie z oliwek i dodałam przyprawy (u mnie była to przyprawa do kebaba, papryka słodka i curry), a po wymieszaniu i "wyrzuceniu" jej na blachę posypałam odrobiną soli :) piekłam w piekarniku z termoobiegiem jakieś 30 minut. Efekt był zniewalający :)
wygląda trochę na spaloną, ale to przez przyprawy :)
ciecierzyca była chrupiąca i smaczna, a do tego baardzo sycąca, na pewno będzie świetnym zamiennikiem chipsów ;)
A Wy znacie ciecierzycę? Lubicie?
Jeżeli macie jakieś ciekawe przepisy z użyciem cieciorki- piszcie!
buziaki :*
Zawiera :
źródła: tesco.pl/ilewazy.pl/mamzdrowie.pl/
nazdrowiesposob.com/urodaizdrowie.pl/google.com
a później gotować ok. 1h, lecz uważam, że naprawdę warto się poświęcić :)
ooo nie znałam jej właściwości ;)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że mogłam Ci je przybliżyć ;-)
UsuńMmmmniam! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńi ja również! :)
UsuńNigdy jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńżałuj! polecam :D
UsuńChyba kiedyś to jadłam :D W occie i curry, całkiem mi smakowała, aż zaskoczona byłam :)
OdpowiedzUsuńoo widzisz, ja nie jadłam w takiej postaci :D muszę koniecznie spróbować!
Usuńuwielbiam ciecierzycę ! Kocham! Twoja propozycja podania wygląda smakowicie, tak jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńpolecam, świetna przekąska! :) ja również kocham ciecierzycę ;-)
UsuńSłyszałam o niej, ale nigdy nie jadłam. Świetny pomysł z zastąpieniem nią niezdrowych chipsów.
OdpowiedzUsuńmusisz spróbować ;-)
UsuńNigdy jeszcze nie jadłam ciecierzycy :P
OdpowiedzUsuńpolecam :D
UsuńNigdy jeszcze jej nie jadłam, ale właściwości ma ciekawe :)
OdpowiedzUsuńmusisz spróbować, koniecznie! :)
UsuńCiecierzyce jadłam 1 raz w życiu i szczerze przyznaję, że nie wiem czemu tylko raz :) W smaku była dobra, właściwości - jak najbardziej :) Po prostu trzeba wprowadzić do diety i tyle. Ot co :D
OdpowiedzUsuńotóż to :D:D
UsuńNigdy nie jadłam ciecierzycy, ale jej wygląd jakoś mnie nie zachęca do spróbowania xD
OdpowiedzUsuńhaha no w sumie nie wygląda najpiękniej, ale jej smak wynagradza wszystko :D:D
UsuńNie jadłam jeszcze :)
OdpowiedzUsuńpolecam! :)
UsuńBardzo ciężko jest ją dostać, rzadko bywa w supermarketach, w których najczęściej robię zakupy :(
OdpowiedzUsuńw Tesco jest na bank :)
Usuńfajny pomocny post ;)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję według Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńpolecam! :) naprawdę świetne :)
UsuńO! mniam mniam muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ;]
OdpowiedzUsuńmusisz koniecznie nadrobić! :)
UsuńZnam i bardzo lubię, jadłam kiedyś pyszną sałatkę z niej :)
OdpowiedzUsuńo to super :) ja jeszcze sałatki z niej żadnej nie robiłam, muszę cos wykombinować ;-)
UsuńAkurat mam całe opakowanie i nie wiedziałam, co z nim zrobić :D
OdpowiedzUsuńhaha :) super, że mogłam posłużyć radą :D
Usuńchętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńpolecam!:)
UsuńNigdy w życiu nie próbowałam ciecierzycy :). Ale w formie takiej przekąski chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńjest naprawdę świetna! :)
UsuńUwielbiam ciecierzycę! Zawsze jem z sosem pomidorowym albo w salatkach, a dzis sprobuje z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuń