wtorek, 5 sierpnia 2014

CIECIERZYCA


Troszkę mnie tu nie było, niestety obowiązki pochłonęły mnie niesamowicie, co przełożyło się na moją nieobecność
na
blogu.... choć u Was starałam się bywać regularnie ;*
Dzisiejsza notka będzie dotyczyła ciecierzycy, gdyż wiem, że wiele osób w ogóle nie wie
o jej istnieniu,
a szkoda. Jej pozytywne właściwości są naprawdę nieocenione :) 



Ciecierzyca wygląda dosyć osobliwie: jasno pomarańczowe ziarenka o dziwnym kształcie,  przypominające orzeszki, nazywana jest także cieciorką lub włoskim grochem  to jedna z pierwszych roślin z rodziny bobowatych uprawianych przez człowieka. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, prawdopodobnie z zachodniej Azji, gdzie znana była już w 6500 r. p.n.e, skąd wkrótce potem dotarła do Europy. 







Ciecierzyca wygląda dosyć osobliwie: jasno pomarańczowe ziarenka o dziwnym kształcie, 
Właściwości :


  • leczenie zwichnięć (okłady z liści ciecierzycy)
  • działanie przeciwbólowe (łagodzi bóle głowy oraz gardła)
  • wspomaganie trawienia (w tym celu przydatny jest napar z liści ciecierzycy)
  • podnoszenie odporności organizmu (eliminacja niedoborów witamin i minerałów)
  • pozytywny wpływ na stan skóry i włosów (ze względu na dużą zawartość cynku oraz witaminy B6)
  • pomoc w obniżeniu cholesterolu we krwi (ze względu na dużą zawartość tłuszczy nienasyconych)
  • pomoc w leczeniu wrażliwości na insulinę i cukrzycę (ze względu na dużą zawartość błonnika)
                                                           Zawiera : 
  • fosfor (24% dziennego zapotrzebowania w 100 gramach cieciorki)
  • potas (6%/100g)
  • cynk (16%/100g)
  • witamina B9 (43%/100g) oraz witamina B6 (11%/100g)
  • żelazo (22%/100 g)
  • magnez (14%/100g)
  • błonnik
Ma ona 25% białka o korzystnym składzie aminokwasów, dlatego śmiało może zastępować mięso.Ciecierzycę możemy konsumować na wiele sposobów, lecz najczęściej podawana jest w formie hummusu lub bezpośrednio do sałatek.
                                                                                                          


                                                                                      źródła: tesco.pl/ilewazy.pl/mamzdrowie.pl/
 nazdrowiesposob.com/urodaizdrowie.pl/google.com


Przygotowanie ciecierzycy niestety zajmuje troszkę czasu, gdyż najpierw trzeba ją moczyć w wodzie ok. 12h,
 a później gotować ok. 1h, lecz uważam, że naprawdę warto się poświęcić :)

Ja dziś również przyrządziłam sobie ciecierzycę, lecz w całkiem inny sposób ;)
Zrobiłam z niej lekką i bardzo zdrową przekąskę. Pierwsze kroki zawsze są takie same-moczenie i gotowanie, później jednak lekko zmieniłam tor: obtoczyłam ją w oliwie z oliwek i dodałam przyprawy (u mnie była to przyprawa do kebaba, papryka słodka i curry), a po wymieszaniu i "wyrzuceniu" jej na blachę posypałam odrobiną soli :) piekłam w piekarniku z termoobiegiem jakieś 30 minut. Efekt był zniewalający :) 



wygląda trochę na spaloną, ale to przez przyprawy :)
ciecierzyca była chrupiąca i smaczna, a do tego baardzo sycąca, na pewno będzie świetnym zamiennikiem chipsów ;)



A Wy znacie ciecierzycę? Lubicie? 
Jeżeli macie jakieś ciekawe przepisy z użyciem cieciorki- piszcie!



buziaki :*

41 komentarzy:

  1. ooo nie znałam jej właściwości ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że mogłam Ci je przybliżyć ;-)

      Usuń
  2. Nigdy jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba kiedyś to jadłam :D W occie i curry, całkiem mi smakowała, aż zaskoczona byłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo widzisz, ja nie jadłam w takiej postaci :D muszę koniecznie spróbować!

      Usuń
  4. uwielbiam ciecierzycę ! Kocham! Twoja propozycja podania wygląda smakowicie, tak jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, świetna przekąska! :) ja również kocham ciecierzycę ;-)

      Usuń
  5. Słyszałam o niej, ale nigdy nie jadłam. Świetny pomysł z zastąpieniem nią niezdrowych chipsów.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy jeszcze nie jadłam ciecierzycy :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy jeszcze jej nie jadłam, ale właściwości ma ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciecierzyce jadłam 1 raz w życiu i szczerze przyznaję, że nie wiem czemu tylko raz :) W smaku była dobra, właściwości - jak najbardziej :) Po prostu trzeba wprowadzić do diety i tyle. Ot co :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam ciecierzycy, ale jej wygląd jakoś mnie nie zachęca do spróbowania xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha no w sumie nie wygląda najpiękniej, ale jej smak wynagradza wszystko :D:D

      Usuń
  10. Bardzo ciężko jest ją dostać, rzadko bywa w supermarketach, w których najczęściej robię zakupy :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie spróbuję według Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Znam i bardzo lubię, jadłam kiedyś pyszną sałatkę z niej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o to super :) ja jeszcze sałatki z niej żadnej nie robiłam, muszę cos wykombinować ;-)

      Usuń
  13. Akurat mam całe opakowanie i nie wiedziałam, co z nim zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha :) super, że mogłam posłużyć radą :D

      Usuń
  14. Nigdy w życiu nie próbowałam ciecierzycy :). Ale w formie takiej przekąski chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam ciecierzycę! Zawsze jem z sosem pomidorowym albo w salatkach, a dzis sprobuje z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń